Pražské výstavy Michala Cihláře a Viktora Koláře

Kdo zná moji zálibu ve focení kanálů, pochopí, že jsem si nemohla nechat ujít fotografickou výstavu Michala Cihláře "Ze života kanálů". Výstava sérií kanalizačních poklopů výtvarníka, známého především svými barevnými linoryty proběhla v červnu v malé pražské galerii Montmartre. Michal Cihlář se začal věnovat digitálním fotografiím kanálů před deseti lety a inspirací mu byly otisky kanálů Viktora Karlíka. Autor nefotografoval jen v Praze, ale rozjel se hledat tyto artefakty do celého světa. Od prvního vyfoceného kanálu v Barceloně v roce 2002 vznikla rozsáhlá sbírka z mnoha zemí.

z výstavy M. Cihlářez výstavy M. Cihláře

Výstava fotografií v Domě U Kamenného zvonu v Praze zahrnuje snímky Viktora Koláře, jež je nejen obrazovým kronikářem své rodné Ostravy, ale má za sebou i několikaletou zkušenost z exilu. Retrospektiva je rozdělena do tří celků: na tvorbu do roku 1968 s ostravským tématem, kanadské období z let 1968 až 1973 a období po návratu zpět do Ostravy až do současnosti. Hodně zvláštní je, že fotografie působí, jakoby se rozmezí 40 let slilo do jednoho krátkého časového úseku, jakoby mezi snímky z 60. a 90. let neuplynuly tři dekády. Cit: "Jeho obrázky jsou subjektivní výpovědí o devastaci krajiny i lidské duše, o člověku, o mezilidských vztazích, o odcizení a vykořenění spojených s proměnlivostí společenských podmínek, životních stylů, povah generací a kultur." Přesto, že jeho černobílé snímky jsou často depresivní, tak si myslím, že stojí za to, je vidět. Výstavu si můžete prohlédnout do 29. 9. 2013, v tento den bude od 16 hodin i autorská prohlídka.

snímek Viktora Kolářesnímek Viktora Koláře

22.7.2013, Vaše Blanka Nováková, členka fotoklubu F99

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious

*
*
1816191721
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Komentáře
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace