VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ V LWÓWKU ŚLĄSKIM (PL)

Výstava fotografií, to je pokaždé vyvrcholením práce fotografů. A což teprve, pokud jde o výstavu, která vznikla k výročí dvacetileté existence fotoklubu, navíc prezentovanou v zahraničí. Právě taková byla výstava, uspořádaná od 7. února 2020 do 21. března téhož roku v čítárně městské knihovny starobylého městečka Lwówek Śląski.

Zásadní podíl na uspořádání této výstavy má náš člen Grzegorz Kotwieja, který vykomunikoval ve svém rodném jazyce všechny organizační věci, což nám všem značně zjednodušilo celou situaci.

Výstava fotografií na dosud nepoznaném místě je pokaždé velkým krokem do neznáma. Dopředu není nikdy známo, kolik půjde v daném prostoru instalovat fotografií na výšku, kolik na šířku a kam půjdou napasovat fotografie ve čtvercovém formátu. Nejinak tomu bylo i v tomto případě. Honosné prostory městské radnice, kde je místní knihovna umístěna, umožnily instalovat pouze dvě fotografie situované horizontálně, což je opravdu zatraceně málo. Bylo třeba trocha improvizace. A tak, po krátké úvaze, byly zbylé snímky „na šířku” umístěné v solidních kovových rámech nainstalovány, do v čítárně umístěných výstavních vitrín. Zbylé tisky byly potom instalovány i za pomoci velkých štaflí na stěny. Na tomto místě je potřeba ocenit velkou ochotu pracovnic knihovny, které za nás umisťovaly tisky našich fotografií ve velikosti 50 x 70 centimetrů do připravených rámů. A nutno podotknout, že s opravdovým grifem. Problémem pak ani nebyla ve dvou případech nutná výměna tmavého pozadí fotografie za světlé. Díky této nebývalé ochotě a pomoci, bylo pro nás ušetřeno mnoho drahocenného času, takže jsme se během instalace výstavy stačili i naobědvat, což nám po cestě do Polska přišlo opravdu vhod. Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že na chutný oběd jsme zváni místními. Děkujeme. S plnými žaludky vypadá vše mnohem lépe a tak se i nám začala po obědě jevit instalace naší výstavy téměř v superlativech. Časově byla instalace zvládnutá v dostatečném předstihu před vlastní vernisáží a tak zbyla chvíle na návštěvu dvou dalších výstav fotografií, konaných současně v nedalekém domě kultury. A po-té, i na procházku historickým centrem města, prohlídku kostela, či zachované části městských hradeb. Následovala ještě rychlá káva v místní restauraci a už tu byl začátek vernisáže. Té se mimo místních zájemců o fotografii zúčastnila i ředitelka knihovny, předseda Svazu polských fotografů se svým zástupcem a členové místního fotoklubu. V příjemné atmosféře a s příjemnými lidmi tak proběhla vernisáž naší první výstavy v zahraničí. Ta byla navíc z naší strany doplněna i o promítání dalších snímků z dataprojektoru ve vedlejší místnosti. Bylo se opravdu na co dívat.

Během vernisáže i následné projekce jsme registrovali značný zájem o naše vystavené i promítané fotografie. Padlo zde také několik vážně míněných nabídek ke spolupráci, spolu s pozváním na následnou vernisáž a výstavu místního fotoklubu. Lze jen doufat, že o naše snímky bude podobný zájem po celou dobu trvání výstavy a že se podaří zrealizovat i spolupráci s místními fotografy.

Na výstavě byla vystavena díla autorů Václava Hedrlína, Milana Holečka, Viléma Housera, Jiřího Hovorky, Grzegorze Kotwieji, Vlasty Poláka a Eduarda Reisingera.

Václav Hedrlín

Vše připraveno | fotografie
Vše připraveno
Grzegorz Kotwieja

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious

*
*
52218418
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Komentáře
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace